Glace au four

3 ägg
1 dl socker
500 g vaniljsocker
2 msk mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på grill, högsta värmen. Halvtina hallonen. Skär till
tårtbottenså att den får samma form som ett glasspaket. Lägg
botten på ett ugnsäkert fat eller i en ugnsäker form. Vispa vitorna
till hårt skum i en ren och torr bunke. Tillsätt socker och fortsätt
vispa tills marängsmeten är fast och toppig, ca 1 min. Lägg
hallonen på tårtbotten. Lägg glassen ovanpå hallonen. Bred
på marängsmeten runt om så att allt täcks väl. Det är viktigt att
all glass och även sidorna är täckta av marängsmet. Strö över
mandelspån. Ställ in i övre delen av ugnen ca ½ min tills ytan
börjar bli ljusbrun. Passa noga! Ta ut den ur
Hasselbackspotatis
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen.
Skär i tunna skivor men inte helt igenom.
Om man lägger potatisen tex i en träsked
så kan man skära utan att riskera
skära igenom helt.
Lägg potatisarna med den skårade sidan
uppåt i en ugnsäker form. Pensla eller klicka
ut matfett på varje potatis.
Ställ in mitt i ugnen, 225 grader i 25 minuter.
Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare
matfett. Strö på salt och ströbröd.
Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare
20 minuter eller tills den är mjuk.
Ugnsbakad Fetaost i foliepaket med honung
4 port
1 paket Zeta Fetaost, (150 g)
1 msk flytande honung
1 msk Zeta Olivolja Extra Vergine
timjan, några kvistar
svartpeppar
aluminiumfolie
Tillagning
1. Lägg osten på aluminiumfolie och vik ihop.
Värm osten i ugnen på 175 o i ca 10 minuter.
2. Vik upp folien och ringla över honung och
olivolja, strö över timjan och svartpeppar.
Tips! Variera rätten som Fernando fick den på
en taverna i Thessaloniki: Lägg en stor skiva av en
bifftomat på Fetaosten och strö generöst med torkad
oregano över innan du viker ihop paketet. Ringla på
olivolja innan du äter osten, men hoppa över honungen.