Festpaj
Portioner: 6-8
Ingredienser
Pajdeg
4 dl vetemjöl eller fin glutenfri mjölblandning
1 krm salt
100 g smör
1 dl kesella
2 msk vatten
Äggsmet
3 ägg
2 dl mellangrädde
salt
svartpeppar
Fyllning
2 gula lökar
1 stor rödlök
3 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 msk olivolja
pepparmix
1½ dl pastasås Palermo
250 g fetaost
100 g blandade gröna och svarta oliver
50 g soltorkade marinerade tomater
1 tsk oregano
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Hacka samman mjöl, salt och smör. Det går snabbt och lätt i matberedare. Tillsätt kesella och vatten. Blanda tills en deg bildas. Ställ den svalt.
Kavla eller tryck ut degen. Lägg den i en stor pajform, ca 30 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
Skala och skiva gul, röd och vitlök. Skölj, ansa och strimla purjon. Fräs all lök i olivolja tills den mjuknar. Krydda med lite pepparmix.
Bred pastasåsen på pajskalet. Fördela löken ovanpå. Skär fetaosten i bitar och lägg på dem tillsammans med oliver och tomater. Strö över oregano.
Vispa samman äggsmeten. Krydda, häll den över pajen. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter.
Bjud pajen med sallad av olika slag och avsluta med frukt