Dinkellimpa
2 limpor
Lång jästid gör det här brödet saftigt och gott. Dessutom håller det längre. Brödet är en riktig fiberbomb som mättar mycket bra.
7 dl ljust dinkelsikt
25 g jäst
1 tsk socker
6½ dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
½ dl olja
2 dl kokta dinkelkorn
1 dl solrosfrön
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en liten grop i mitten och smula ner jästen. Tillsätt socker och 1 dl vatten. Låt jäsa under bakduk i 40 min.
Rör ner salt, olivolja, dinkelkorn, solrosfrön och resten av vattnet. Knåda degen väl låt jäsa 40 min. Häll degen i två smorda 1,5 l brödformar. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Grädda bröden längst ner i ugnen på 250 grader i 10 min. Sänk värmen till 200 grader grädda i ytterligare 20 minuter
Kommentarer
Trackback