Bullar
Vetebröd
48 bullar, 4 längder, 2 kransar
150-200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
1,4-1,5 l mjöl
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut med degspadet tills jästen smält. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanten. Låt jäsa 30-40 min. Knåda degen på mjölat bakbord tills den känns smidig och lagom fast. Baka ut degen till önskad form och lägg på smorda plåtar. Låt jäsa under bakduk 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda bullar i mitten av ugnen på 225-250 grader i 5-10 min. Grädda längder och kransar i nedre delen av ugnen på 200-225 grader i 15-20 min. Låt svalna på galler under bakduk.