Chokladkola
1 ½ timme
50 st
Du behöver:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
½ dl kakao
1 ½ msk vaniljsocker
Gör så här:
Förberedelser och instruktioner:
Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter
och har en tjock botten, annars är det lätt att
det kokar över eller att det bränner fast. Själv
använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt
på IKEA (365+).
Använd en träsked med flat "spets" att röra
om med.
Tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca
16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande
margarin eller olja. Annars kommer det bli svårt
att få loss kolabitarna från folien.
Så här gör du kolan:
Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och
vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme
och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög
värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp
rejält men ska inte koka över.
När smeten börjar sjunka och tjockna så måste
man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt
för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan
smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större
gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det
8 minuter.
Om du har en kökstermometer kan du använda den.
När kolan är 120-125 grader är den klar. Vid 140-145
grader får man hårda kolor.
Vår kola var seg när vi tog den vid 118 grader.
Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det
innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas
kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till
en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och
gör om provet tills det gått igenom testet.
Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i
rumstemperatur.
Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt
så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i
smörpapper eller aluminiumfolie.
OBS! Gör bara en sats åt gången