Chokladkola

1 ½ timme

50 st

 

Du behöver:

3 dl vispgrädde

50 g smör

3 dl strösocker

1 ½ dl ljus sirap

½ dl kakao

1 ½ msk vaniljsocker

 

Gör så här:

 

Förberedelser och instruktioner:

Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter

och har en tjock botten, annars är det lätt att

det kokar över eller att det bränner fast. Själv

använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt

på IKEA (365+).

Använd en träsked med flat "spets" att röra

om med.

Tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca

16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande

margarin eller olja. Annars kommer det bli svårt

att få loss kolabitarna från folien.

Så här gör du kolan:

Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och

vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme

och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög

värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp

rejält men ska inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste

man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt

för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan

smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större

gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det

8 minuter.

Om du har en kökstermometer kan du använda den.

När kolan är 120-125 grader är den klar. Vid 140-145

grader får man hårda kolor.

Vår kola var seg när vi tog den vid 118 grader.

Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det

innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas

kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till

en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och

gör om provet tills det gått igenom testet.

Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i

rumstemperatur.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt

så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i

smörpapper eller aluminiumfolie.

OBS!  Gör bara en sats åt gången

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0