Chokladkaka med nötter

100g          smör eller margarin

3dl             socker

1krm          salt

3/4dl          kakaopulver

125g          malda nötter

t ex hassel-,pekan-, para-,

valnötter, mandel

½dl            potatismjöl

2               ägg

 

Garnering

150g          valfria grovhackade nötter

och mandel

½dl            Ljus sirap

 

1.   Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter. Formen bör ha löstagbarbotten.

2.   Smält matfettet i en större kastrull och ställ åt sidan att svalna en stund.

3.   Tillsätt alla de torra ingredienserna i kastrullen. Blanda ner äggen och rör samman till en slät smet.

4.   Bred ut chokladsmeten jämnt i formen och strö över de grovhackade nötterna och mandeln.

5.   Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25min. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten och inte helt färdiggräddad.

6.   Värm sirapen till kokpunkten strax innan du har ut kakan. Pensla den heta sirapen jämnt över kakan och ställ åter in i ugnen ett par minuter så att ytan blir gyllenbrunt knäckig

7.   Låt kakan kallna i formen. Servera gärna med lite lättvispad grädde.


RSS 2.0