Chokladkaka med nötter
3dl socker
1krm salt
3/4dl kakaopulver
125g malda nötter
t ex hassel-,pekan-, para-,
valnötter, mandel
½dl potatismjöl
2 ägg
Garnering
150g valfria grovhackade nötter
och mandel
½dl Ljus sirap
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter. Formen bör ha löstagbarbotten.
2. Smält matfettet i en större kastrull och ställ åt sidan att svalna en stund.
3. Tillsätt alla de torra ingredienserna i kastrullen. Blanda ner äggen och rör samman till en slät smet.
4. Bred ut chokladsmeten jämnt i formen och strö över de grovhackade nötterna och mandeln.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25min. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten och inte helt färdiggräddad.
6. Värm sirapen till kokpunkten strax innan du har ut kakan. Pensla den heta sirapen jämnt över kakan och ställ åter in i ugnen ett par minuter så att ytan blir gyllenbrunt knäckig
7. Låt kakan kallna i formen. Servera gärna med lite lättvispad grädde.