Tacogratäng


500 g                         Köttfärs

2 St.                           Lökar

3 St.                           Olika paprikor

1 St.                           Purjolök

1 burk                        Passerad tomat

Lite                            Tomat puré

1 St.                           Tacomix- Santa Maria extra hot

2 dl                            Creme fräsch

1 pkt                          Philadelfia ost

                                   Riven ost

                                   Nacho chips




Stek köttfärsen å löken. Blada i tomaten.tomatpure och tacomixen. Låt koka ihop.

Skär paprikan i stora bitar. Blada Paprika, purjolök med köttfärsen.

Lägg allt i en ugnsfast form.

Blanda Creme fräsch, Philadelfia ost. Lägg över köttfärsen. Häll därefter riven ost på toppen.

Sen in i ugnen 175° i ca 20  min.

Servera men Nacho chips, Bröd och Sallad ( Ev ris )


Taco Paj

4 port.


Deg:


125 g        Smör

3 dl           Vetemjöl 

2 msk       Vatten


Knådas ihop.

Vila i kylen 30 min

Gräddas 10 min på 200 grader



Köttfärs med tacokrydda och ev andra ingredienser.




3               Ägg

3 dl           Mjölk


Vispas samman och hälls över pajen.

Ganera med riven ost.


Gratinera 20 min i 200 grader        


Strimmelgryta

4 port



500 g rostbiff

2-3 färska lökar gärna rödlökar

Smör

1 tsk salt

1-1½ msk worcestersås

2 dl crème fraiche

1 dl vatten




Skär köttet i tunna skivor. Skiva löken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Fräs löken i stekpannan och lägg ner i grytan. Krydda med salt och worcestersås. Rör i crème fraiche och vatten. Låt allt koka ihop 2-3 min.

Servera med lättkokta grönsaker och potatis.


Snabb Kycklingsallad

8 port



2-3 grillade kycklingar

500 g ärter, majs och paprikadjupfryst grönsaksblandning

Isbergssallad



Sås

1½ dl majonnäs

1½ dl gräddfil

1½ tsk curry

½ dl tomatketchup

Salt

Peppar




Bena ur kycklingen och skär kycklingen i små bitar. Blanda dessa med grönsaksblandningen. Strimla isbergssalladen och lägg som bädd på ett stort fat. Placera kycklingsalladen i mitten på fatet.

Servera med sås och bröd till salladen.


Smulpaj med skinka & broccoli

Ingredienser

4-6 port

 

 

150 g rökt skinka, bog eller kassler
400 g broccoli
4 ägg
21/2 dl Kelda matlagningsgrädde

1 dl mjölk
2 dl riven ost gratäng
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Smuldeg:
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 msk vatten



Gör så här


Sätt ugnen på 200 grader.

Skär det rökta köttet i tärningar. Dela broccolin i bitar. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och lägg den sedan i en smord pajform (ca 24 cm i diameter). Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar. Strö det rökta köttet över broccolin och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Strö degen över pajen och grädda ytterligare 20 min. Servera med sallad.


Rönnbärsfilegryta

4 port

Ingredienser :

500 g fläskfilé
1 purjolök
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
6 krossade enbär
1 msk soja
3-4 msk rönnbärsgelé
1 1/2 dl köttbuljong
2 dl crème fraiche



Gör så här

Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skiva purjolöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs purjolöken och lägg över i grytan. Rör i salt, peppar, enbär, soja, gelé, buljong och crème fraiche. Låt grytan koka ca 5 min. Servera med kokt potatis och broccoli.


Rosepepparkyckling

4-6            Kycklingfiléer

100 g        Gräddädelost

1 burk       Crème fraiche

2½ dl        Matlagningsgrädde

1 msk       Rosepeppar

                 Svartpeppar

                 Salt



Smält det mesta av ädelosten i crème fraiche under omrörning på medelvärme. Smula i 1 msk rosépeppar och grädden

Fyll i fickorna med småbitar av resterande ost. Krydda runt med salt och peppar och lägg filéerna i en ugnsfast form. Häll över såsen och tillaga i 225 grader ca 25 minuter.

Servera men jasminris och sallad


Pasta carbonara

4 portioner

Du behöver:

300 g spaghetti

150 g bacon

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 ägg

½ dl grädde

100 g riven parmesanost (går bra med färdigriven på burk)

salt




Gör så här:


Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet.

Skär bacon i små bitar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek bacon och lök tills baconet blir knaperstekt och löken genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.

Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med salt.

Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked. Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.


Orientalisk Räkpanna


1 kg           Räkor med skal

2 msk       Smör

1 tsk          Curry

1 tsk          Paprikapulver

1 st            Fin Hackad Lök

2 st           Hackad Vitlöksklyfta

1 st            Tärnad Röd/ Grön Paprika

2 dl           Kaffe Grädde

2 msk       Tomatpuré

2 msk       Ljus Fransk Senap

1 dl            Vitt Vin

2 tsk         Italiensk Salladskrydda

1 st            Fiskbuljongtärning



Skala räkorna. Fräs curry, Paprikapulver, Lök, Vitlök och Paprika i några minuter.


Lägg sedan i Tomatpurén, Senap, Vin, Kryddor och buljongtärningen.


Koka några minuter. Häll i grädden och låt koka ytterligare någon minut


Servera med Ris Och Bröd


Mustig köttgryta med rotfrukter

6-8 port



1½ kg grytbitar av skinka

1 skivad chorizo

Salt peppar

2 medelstora palsternackor

3 medelstora morötter

225 g champinjoner

1 l köttbuljong av tärning eller fond

Hackad färsk timjan

2-3 dl rödvin

Maizena mörk redning



Bryn köttet i omgångar med tunt skivad chorizo, krydda och vispa ur pannan med vatten till buljong. Lägg över i en gryta. Tärna och skiva rotfrukterna, fräs med champinjoner. Krydda och lägg över i grytan.


Häll över den urvispade  buljongen samt buljongen från tärningen eller fond så det tillsammans blir ca 1 l. Tillsätt timjan och rödvin och låt puttra samman tills köttet är mört.


Smaka av med kryddor. Red ev av med maizena snabbredning. Servera med kokt potatis eller ris.


Mauds Köttpaj

Deg


3 dl mjöl

150 g margarin

125 g keso

Vila i kylen i 1 timma


Fyllning


500 g blandfärs

1 burk krossade tomater

2 msk tomat pure

1 köttbuljong tärning

2 tsk soya

1 tsk oregano

1 tsk basilika

2 dl vatten

Salt

Peppar


Kokas i 20 minuter


Ganering


5-6 skivade tomater

3 dl riven ost


Köttfärsås + ost + tomat + ost

Vik in kanten över


Grädda på 225 grader i 15 minuter


Mauds Herrgårdskyckling


4-6                          Kycklingfiléer

½ tsk        Salt

1 krm        Vitpeppar

2 dl           Creme fraiche

50 g          Rökt skinka

2 dl           Riven ost


Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.


Krydda med salt och vitpeppar.


Blanda creme fraiche med rökt skinka och ost.


Bred fyllningen över filéerna och grädda i ugnen 225 grader i ca 20-25 min


Mauds Broccolipaj

Deg


3 dl mjöl

150 g margarin

2 msk kallt vatten


Fyllning


400 g broccoli, så det täcker

100 g ädel grädde (ett paket)

1 burk creme fraiche

3 ägg

1 dl grädde

½ tsk salt

50 g rökt skinka (minst)



Förgrädda på 200 grader i 10 min


Skinka och broccoli (ev kokta) blandas ihop.


Lasanga Mexico


1 paket                       Vete Tortilla

400 g                         Små bitar kycklingfilé

1 st                             Gul lök

1 st                             Grön paprika

1 msk                         Vete mjöl

1 påse                        Tajhita kryddmix

1 dl                            Vatten

1 dl                            Grädde

1 burk                        Garlic salsa





Bryn Kycklingen med lök och paprika. Tillsätt mjöl och kryddmix. Häll i vatten grädde och garlic salsa. Låt sjuda 5-10 minuter.


Varva med ost. Börja och sluta med tortilla.


Sen in i ugnen 200° i ca 20 min.

Servera men Nacho chips, Bröd och Sallad


Haremsgryta

Inspiration från Marocko och Persien möts i en krämig gryta med fräsch smak från citron och lite sting av sambal oelek.


Ingredienser

4 port

4 kycklingfiléer, ca 500 g
2 vitlöksklyftor
smör
1/2 tsk salt
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 burk kikärtor
1/2 dl hackad persilja



Gör så här


Skär kycklingen i bitar. Skala och grovhacka vitlöken. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, tillsätt salt och vitlök. Blanda grädde, buljongtärning, soja, sambal oelek, honung och citronsaft i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt koka under lock ca 10 min. Skölj kikärtorna och låt rinna av. Rör ner citronskal, kikärtor och persilja. Låt koka 2 min till. Servera med couscous och svarta oliver.


Kycklinggratäng

4 port


2 grillade kycklingar

1 burk Campbells champinjonsoppa

3 dl grädde

Chips








Bena ur och skär kycklingen i mindre bitar och lägg i en smord form. Blanda grädde och champinjonsoppan och sedan över kycklingen. Lägg chipsen överst. Gratinera på 175 grader i ca 25 min eller tills den blivit varm och fått bra färg.


Färsfylld lövbiff i dragonsås

4 port


8 st lövbiffar
200 g köttfärs
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 tsk salt
1/2 krm grovmald svartpeppar
1/2 tsk dragon

Sås


2 msk finhackad gul lök
smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl köttbuljong
2 dl vispgrädde
1/2 tsk dragon
soya
2 msk cognac

Blanda färsen med grädde och äggulor.
Smaksätt med salt, peppar och dragon.
Lägg en klick färs på varje biff och vik ihop som ett paket.
Fäst med tandpetare.

Stek biffarna några min. på varje sida och ta sen upp dem.
Fräs löken i smöret i stekpannan och strö över mjölet.
Rör om och späd med buljong och grädde.
Smaksätt med dragon, soya och cognac.
Lägg i köttpaketen och låt eftersteka i såsen några min.


Servera med pressad potatis och kokta grönsaker


Fläskfilé med kryddsmör

4 port


600 g fläskfilé

Salt

Peppar


Kryddsmör:


2 vitlösklyftor

½ kruka persilja, grovklippt

100 g smör, kallt

1 äggula

1 msk tomatpuré

2 msk mango chutney

1 krm cayennepeppar

½ tsk dragon

½ tsk timjan


Putsa och dela filén i ca 4 cm tjocka bitar. Platta ut något, bryn dem, krydda och efterstek ca 10 min Flytta bitarna till en ungsform


Finfördela vitlöksklyftorna och persiljan i matberedaren. Blanda snabbt med övriga ingredienser.


Lägg en stor klick kryddsmör på varje köttbit. Gratinera i övre delen av ugnen på 250 grader i ca 1 min.


Servera genast tillsammans med potatisgratäng och sallad


Fläskfilé med färskostfyllning

Ingredienser

3-4 port


1 fläskfilé, 500-600g

Salt

Peppar

Ca 100 g färskost med vitlökssmak

1 msk finhackad timjan

2 stora tomater

1 msk olja

1 smk soja



Putsa filén fri från hinnor och fett. Skär ett djupt längsgående snitt i filén sp att det bildas en djup ficka.


Salta och peppra köttet, fyll filén med färskost, timjan och hackade tomater


Fäst ihop köttet med tandpetare på 5-6 ställen.


Lägg i en liten långpanna. Vispa ihop olja och soja, pensla köttet med blandningen och stek i 175 grader ca 30 min


Fläskfilé gratäng

4 port



500 g fläskfilé

Salt

Peppar

1 burk champinjoner

1 röd paprika skivad


Sås

1-2 dl vispgrädde

3-5 msk chilisås

5 msk riven ost


Skär filén i skivor. Salta och peppra. Bryn dem hastigt, lägg skivorna i en smord form. Täck med champinjoner, lägg paprikan ovanpå. Strö över riven ost. Blanda grädde med chilisås och häll vid sidan om filéerna.

Gratinera 225-250 grader i 15 min. Servera med ris eller kokt potatis.


Flygande Jakob

4 port

1 stekt eller grillad kyckling
1 pkt 150 g bacon
200 g champinjoner färska eller 1 burk ca 200 g skivade
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
½ dl chilisås eller ketchup
2 bananer
½ dl salta jordnötter



Gör så här
Dela kycklingen, bena ur och skär köttet i mindre bitar. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.

Strimla och fräs baconet i en stekpanna på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva och bryn svampen lätt.

Vispa samman grädde, crème fraiche och chilisås eller ketchup. Häll gräddblandningen över kycklingen. Fördela skivade bananer, bacon och svamp ovanpå. Gratinera i 225°C, 15-20 min. Strö över jordnötterna när halva gratineringstiden gått.

Servera rätten med kokt ris och en blandad sallad.


Festpaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Pajdeg


4 dl vetemjöl eller fin glutenfri mjölblandning
1 krm salt
100 g smör
1 dl kesella
2 msk vatten


Äggsmet
3 ägg
2 dl mellangrädde
salt
svartpeppar

Fyllning


2 gula lökar
1 stor rödlök
3 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 msk olivolja
pepparmix
1½ dl pastasås Palermo
250 g fetaost
100 g blandade gröna och svarta oliver
50 g soltorkade marinerade tomater
1 tsk oregano

Gör så här


Sätt ugnen på 225°C.

Hacka samman mjöl, salt och smör. Det går snabbt och lätt i matberedare. Tillsätt kesella och vatten. Blanda tills en deg bildas. Ställ den svalt.
Kavla eller tryck ut degen. Lägg den i en stor pajform, ca 30 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.

Skala och skiva gul, röd och vitlök. Skölj, ansa och strimla purjon. Fräs all lök i olivolja tills den mjuknar. Krydda med lite pepparmix.

Bred pastasåsen på pajskalet. Fördela löken ovanpå. Skär fetaosten i bitar och lägg på dem tillsammans med oliver och tomater. Strö över oregano.

Vispa samman äggsmeten. Krydda, häll den över pajen. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter.

Bjud pajen med sallad av olika slag och avsluta med frukt


Bulgur i paprika med kyckling

4 port


2 dl bulgur

Kryddmix för bulgur med smak av persilja och mynta

75 g klyftade champinjoner

½ strimlad purjolök

Smör

Salt

Peppar

140 g bacon tärningar

4 st kycklingfiléer grill eller mexico krydda

4 st jämn stora paprikor

Swet hot chili sås



Tillred bulgur med krydda enl förpackningen. Fräs champinjoner och purjo i smör och krydda. Blanda bulgur med svamp, purjo och bacon.


Dela stora kycklingfiléer och krydda väl med salt, peppar och grillkrydda. Byn dem runt om.


Skär av locket och holka ur paprikorna. Skär till dem i botten så att de står stadigt. Fyll paprikorna medbulgur blandningen och lägg på locket.


Lägg filéerna i en smord form pensla med chilisås och ställ paprikorna bredvid. Stek filéerna färdiga i 200 grader i ca 25 min


Garnera med basilika. Servera med sallad


Biffgryta

4 port


Ingredienser:

500 g grytbitar av nöt eller nötstek

2 gula lökar              

2 dl vatten

1 kalvbuljongtärning

2 msk kinesisk soja

½ tsk grovmalen svartpeppar

1 dl matlagningsgrädde

idealmjöl



Gör så här:


Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber, om du använder nötstek.

Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.

Rör i soja och peppar. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg löken och köttet i buljongen.

Låt koka på medelstark värme i 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då.

Rör i grädden och rör ner idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.

Servera med ris.


Biff enchilada

4 port


Ingredienser


500 g lövbiff
1 purjolök
smör
1/2 tsk salt
2 dl crème fraiche 4 peppar&vitlök
6 stora tortillabröd
1 dl riven ost gratäng



Gör så här


Sätt ugnen på 250°. Strimla köttet och purjolöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg i purjolöken och krydda med salt. Rör ner crème fraiche och låt allt koka ihop 1-2 min. Bred ut röran på tortillan och rulla ihop. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills osten fått färg. Servera med sallad, paprika och tacosås.


Skagenröra

Ingredienser
Portioner: 1

10 stora färska skalade räkor eller frysta
3 msk majonnäs
½ msk finhackad dill (plus några små dillvippor till garnering)
1 citronklyfta
1 msk löjrom eller stenbitsrom
salt
peppar




Gör så här
Grovhacka räkorna och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och vitpeppar samt några droppar pressad citronjuice.

Vänd ner den hackade dillen. Ställ svalt tills det är dags att äta.


Rökt laxrulle med pepparrotsost

15-20 stycken

Ingredienser


200 g rökt lax
100 g naturell färskost med pepparrotssmak
salt och peppar
1 dl bladspenat
juice från 1/4 citron


Gör så här


1. Lägg 200 g rökt lax i tunna skivor omlott på plastfolie och bre på 100 g naturell färskost med pepparrotssmak. Salta och peppra.
2. Fördela 1 dl bladspenat över, pressa över juice från 1/4 citron och rulla ihop laxen till en fast rulle. Ställ rullen i kylen.
3. Skär den i 1-2 cm breda skivor då den stelnat.


Räkceviche med rostad sesam

4 portioner


                

Ingredienser:                                               

2 msk sesamfrön

1 tsk olivolja

3/4 gurka

1/2 tsk salt

700 g räkor

2 tsk rivet citronskal

2 msk pressad citron

1 msk olivolja

1/2 tsk hackad habanero

1/2 pressad vitlöksklyfta

2 msk hackad dill

2 msk hackad koriander                                                                



Så här gör du:
Rosta sesamfröna gyllenbruna i en het panna med lite olivolja. Salta och häll upp i en skål. Skala, kärna ur och tärna gurkan. Lägg på en tallrik och strö över saltet.
Skala räkorna och blanda med citronskal, saft, olivolja, habanero, vitlök, dill och koriander. Vänd ner gurkan, smaka av med svartpeppar. Servera i små glas eller skålar. Toppa med sesamfrön


Pepparrotsfyllda laxrullar

 Portioner: 25


Ingredienser


25 kalla kokta potatisar ca 2½ kg
5 dl lättcrème fraiche
½ dl förskriven pepparrot
2 dl hackad dill och persilja
1 msk salt
½ tsk peppar
25 skivor rökt lax eller gravad, 1½ - 11/3 kg

Garnering


3 grönsalladshuvud
3 citroner




Gör så här
Skala och tärna potatisen smått. Blanda lätt crème fraiche, pepparrot, persilja och dill. Smaka av med salt och peppar. Vänd i potatisen. Fördela potatissalladen på laxskivorna. Rulla ihop till rullar.

Skölj och lägg ut sallatsbladen på ett stort fat. Lägg rullarna på sallatsbädden. Garnera med citronskivor eller klyftor.


Äggost

Äggost


3 l standard mjölk

3 dl vispgrädde

10 st ägg

6 dl gräddfil

4 msk socker




Låt mjölk och grädde skuda upp till 85 grader. Häll i ägg och gräddfil som du blandat ihop. Ta upp med hålslev när det har skurit sig. Låt rinna av.


Glassbomb på blåbärsglass och hallonsorbet

Portioner: 4


Ingredienser

7 1/2 dl blåbärsglass
5 dl hallonsorbet
250 g djupfrysta hallon
1 msk florsocker
1 tsk pressad limesaft

GARNERING:
färska hallon
jordgubbe
blåbär
mynta
1/2 dl crème fraiche



Gör så här
1. Klä fyra runda portionsformar med plastfolie.
2. Rör blåbärsglassen och hallonsorbeten mjuk.
3. Packa blåbärsglassen runt om kanterna och botten i den plastklädda formen. Fyll på med hallonsorbet i mitten. Täck med plastfolie. Ställ formarna i frysen. Går bra att göra flera dagar innan.
4. Tina hallonen, mixa och passera dem till en sås. Blanda såsen med florsocker och limesaft. Går bra att göra flera dagar innan.
5. Garnera tallrikarna med bär och mynta. Lägg hallonsås på tallrikarna. Droppa på små klickar av crème fraiche på hallonsåsen och dra ut dem med en tandpetare.
6. Ta fram glassbomberna ca 30 minuter innan de ska ätas, ställ dem i kylskåp. Stjälp upp glassbomben på hallonsåsen.
7. Servera glassbomben


Mjuka småfranska


 24 st



50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 msk socker

1,3 l vetemjöl




Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut med degspadet tills jästen smält. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Låt jäsa va 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord tills den blir smidig och lagom fast. Dela i 2 delar och rulla ut 2 släta längder. Dela varje längd i 12 delar. Forma dem till runda bullar. Låt jäsa i 30 min.

Grädda i mitten av ugnen på 225-250 grader i 10-12 min. Låt svalna under bakduk.


Grahamsbullar med fil

40 st 
 

Ingredienser



100 g jäst
50 g smör
1 liter filmjölk
2 tsk salt
ca 1,5 l grahamsmjöl
ca 0,5 l vetemjöl



Gör så här

Smula sönder jästen direkt i degbunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader. Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet. Arbeta ihop allt till en deg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.


Arbeta ihop degen i degbunken. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 delar. Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar. Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar. Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min. Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.


Kuvertbröd

30 st



25 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 msk socker

1,3 l vetemjöl




Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut med degspadet tills jästen smält. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Arbeta ut degen på bakbordet. Dela degen i ca 30 bitar och baka till runda bullar. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i övre delen av ugnen på 250 grader i 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.


Filégryta

4 port.




600g         Fläskfilé

2 msk       Margarin                           

1 pkt         Bacon

1               Lök

1               Paprika

2½ dl        Mellan grädde

2 dl           Vatten     

1 tärning   kalvbuljong

2-3 msk    Maizenaredning brun

1 dl           Vindruvor

                 Salt

                 Peppar




Skär köttet i skivor, bryn å lägg i en gryta.


Strimla bacon, paprika å hackad lök. Fräs bacon skivorna tills de börjar få färg. Lägg i paprika och lök å fräs en stund. Lägg över i grytan.


Späd med grädde vatten å buljong. Koka i 5 min. Red av å smaka av. Blanda ner urkärnade vindruvor.



Balsamicofilé med tryffelkantareller

Portioner: 4


Ingredienser


ca 600 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
smör eller olja att steka i
salt, flingsalt, svartpeppar

Tryffelkantareller


200 g rimmat sidfläsk
1 syrligt äpple
200 g rensade kantareller
2-3 tsk tryffelolja
1 påse ruccola (ca 70 g)



1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter.


2. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta, peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugn 20-25 minuter tills innertemperaturen når ca 67°C.


3. Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med äpple, tryffelolja och rucola.
4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med potatis gratäng


Bullar

Vetebröd

48 bullar, 4 längder, 2 kransar



150-200 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1-1½ dl socker

1 tsk stött kardemumma

1,4-1,5 l mjöl




Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut med degspadet tills jästen smält. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanten. Låt jäsa 30-40 min. Knåda degen på mjölat bakbord tills den känns smidig och lagom fast. Baka ut degen till önskad form och lägg på smorda plåtar. Låt jäsa under bakduk 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda bullar i mitten av ugnen på 225-250 grader i 5-10 min. Grädda längder och kransar i nedre delen av ugnen på 200-225 grader i 15-20 min. Låt svalna på galler under bakduk.


Tessans snabba limpa.

2st



50 g jäst

5 dl ljummet vatten

1 tsk salt

2 msk sirap

7 dl grovt hokus pokus

7 dl rågsikt och eller vetemjöl



200 grader i nedersta falsen i kall ugn, ca 30 min


Dinkellimpa

2 limpor



Lång jästid gör det här brödet saftigt och gott. Dessutom håller det längre. Brödet är en riktig fiberbomb som mättar mycket bra.




10 dl dinkelmjöl (fullkorn)

7 dl ljust dinkelsikt

25 g jäst

1 tsk socker

6½ dl fingervarmt vatten

2 tsk salt

½ dl olja

2 dl kokta dinkelkorn

1 dl solrosfrön




Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en liten grop i mitten och smula ner jästen. Tillsätt socker och 1 dl vatten. Låt jäsa under bakduk i 40 min.

Rör ner salt, olivolja, dinkelkorn, solrosfrön och resten av vattnet. Knåda degen väl låt jäsa 40 min. Häll degen i två smorda 1,5 l brödformar. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Grädda bröden längst ner i ugnen på 250 grader i 10 min. Sänk värmen till 200 grader grädda i ytterligare 20 minuter


Kotllett i ugn

4 port.

Ingredienser

4 kotletter
salt
peppar
3 dl grädde
3 msk gräddfil eller creme fraiche
2 msk soja
gratängost



Beskrivning

Sätt ugnen på 200 gr.
Salta och peppra kotetterna, lägg dem i en ugnsfast-form.
Blanda grädden, gräddfilen och sojan, häll det sedan över kotletterna. Strö över ost. Grädda i ugnen i 50 min.
Servera med kokt potatis och en fräsch sallad.

RSS 2.0