Tacogratäng
500 g Köttfärs
2 St. Lökar
3 St. Olika paprikor
1 St. Purjolök
1 burk Passerad tomat
Lite Tomat puré
1 St. Tacomix- Santa Maria extra hot
2 dl Creme fräsch
1 pkt Philadelfia ost
Riven ost
Nacho chips
Stek köttfärsen å löken. Blada i tomaten.tomatpure och tacomixen. Låt koka ihop.
Skär paprikan i stora bitar. Blada Paprika, purjolök med köttfärsen.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Blanda Creme fräsch, Philadelfia ost. Lägg över köttfärsen. Häll därefter riven ost på toppen.
Sen in i ugnen 175° i ca 20 min.
Servera men Nacho chips, Bröd och Sallad ( Ev ris )
Taco Paj
4 port.
Deg:
125 g Smör
3 dl Vetemjöl
2 msk Vatten
Knådas ihop.
Vila i kylen 30 min
Gräddas 10 min på 200 grader
Köttfärs med tacokrydda och ev andra ingredienser.
3 Ägg
3 dl Mjölk
Vispas samman och hälls över pajen.
Ganera med riven ost.
Gratinera 20 min i 200 grader
Strimmelgryta
4 port
500 g rostbiff
2-3 färska lökar gärna rödlökar
Smör
1 tsk salt
1-1½ msk worcestersås
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
Skär köttet i tunna skivor. Skiva löken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Fräs löken i stekpannan och lägg ner i grytan. Krydda med salt och worcestersås. Rör i crème fraiche och vatten. Låt allt koka ihop 2-3 min.
Servera med lättkokta grönsaker och potatis.
Snabb Kycklingsallad
8 port
2-3 grillade kycklingar
500 g ärter, majs och paprikadjupfryst grönsaksblandning
Isbergssallad
Sås
1½ dl majonnäs
1½ dl gräddfil
1½ tsk curry
½ dl tomatketchup
Salt
Peppar
Bena ur kycklingen och skär kycklingen i små bitar. Blanda dessa med grönsaksblandningen. Strimla isbergssalladen och lägg som bädd på ett stort fat. Placera kycklingsalladen i mitten på fatet.
Servera med sås och bröd till salladen.
Smulpaj med skinka & broccoli
4-6 port
150 g rökt skinka, bog eller kassler
400 g broccoli
4 ägg
21/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven ost gratäng
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Smuldeg:
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 msk vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär det rökta köttet i tärningar. Dela broccolin i bitar. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och lägg den sedan i en smord pajform (ca 24 cm i diameter). Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar. Strö det rökta köttet över broccolin och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Strö degen över pajen och grädda ytterligare 20 min. Servera med sallad.
Rönnbärsfilegryta
4 port
Ingredienser :
500 g fläskfilé
1 purjolök
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
6 krossade enbär
1 msk soja
3-4 msk rönnbärsgelé
1 1/2 dl köttbuljong
2 dl crème fraiche
Gör så här
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skiva purjolöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs purjolöken och lägg över i grytan. Rör i salt, peppar, enbär, soja, gelé, buljong och crème fraiche. Låt grytan koka ca 5 min. Servera med kokt potatis och broccoli.
Rosepepparkyckling
4-6 Kycklingfiléer
100 g Gräddädelost
1 burk Crème fraiche
2½ dl Matlagningsgrädde
1 msk Rosepeppar
Svartpeppar
Salt
Smält det mesta av ädelosten i crème fraiche under omrörning på medelvärme. Smula i 1 msk rosépeppar och grädden
Fyll i fickorna med småbitar av resterande ost. Krydda runt med salt och peppar och lägg filéerna i en ugnsfast form. Häll över såsen och tillaga i 225 grader ca 25 minuter.
Servera men jasminris och sallad
Pasta carbonara
4 portioner
Du behöver:
300 g spaghetti
150 g bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
½ dl grädde
100 g riven parmesanost (går bra med färdigriven på burk)
salt
Gör så här:
Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet.
Skär bacon i små bitar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek bacon och lök tills baconet blir knaperstekt och löken genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.
Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med salt.
Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked. Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.
Orientalisk Räkpanna
1 kg Räkor med skal
2 msk Smör
1 tsk Curry
1 tsk Paprikapulver
1 st Fin Hackad Lök
2 st Hackad Vitlöksklyfta
1 st Tärnad Röd/ Grön Paprika
2 dl Kaffe Grädde
2 msk Tomatpuré
2 msk Ljus Fransk Senap
1 dl Vitt Vin
2 tsk Italiensk Salladskrydda
1 st Fiskbuljongtärning
Skala räkorna. Fräs curry, Paprikapulver, Lök, Vitlök och Paprika i några minuter.
Lägg sedan i Tomatpurén, Senap, Vin, Kryddor och buljongtärningen.
Koka några minuter. Häll i grädden och låt koka ytterligare någon minut
Servera med Ris Och Bröd
Mustig köttgryta med rotfrukter
6-8 port

1½ kg grytbitar av skinka
1 skivad chorizo
Salt peppar
2 medelstora palsternackor
3 medelstora morötter
225 g champinjoner
1 l köttbuljong av tärning eller fond
Hackad färsk timjan
2-3 dl rödvin
Maizena mörk redning
Bryn köttet i omgångar med tunt skivad chorizo, krydda och vispa ur pannan med vatten till buljong. Lägg över i en gryta. Tärna och skiva rotfrukterna, fräs med champinjoner. Krydda och lägg över i grytan.
Häll över den urvispade buljongen samt buljongen från tärningen eller fond så det tillsammans blir ca 1 l. Tillsätt timjan och rödvin och låt puttra samman tills köttet är mört.
Smaka av med kryddor. Red ev av med maizena snabbredning. Servera med kokt potatis eller ris.
Mauds Köttpaj
Deg
3 dl mjöl
150 g margarin
125 g keso
Vila i kylen i 1 timma
Fyllning
500 g blandfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomat pure
1 köttbuljong tärning
2 tsk soya
1 tsk oregano
1 tsk basilika
2 dl vatten
Salt
Peppar
Kokas i 20 minuter
Ganering
5-6 skivade tomater
3 dl riven ost
Köttfärsås + ost + tomat + ost
Vik in kanten över
Grädda på 225 grader i 15 minuter
Mauds Herrgårdskyckling
4-6 Kycklingfiléer
½ tsk Salt
1 krm Vitpeppar
2 dl Creme fraiche
50 g Rökt skinka
2 dl Riven ost
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Krydda med salt och vitpeppar.
Blanda creme fraiche med rökt skinka och ost.
Bred fyllningen över filéerna och grädda i ugnen 225 grader i ca 20-25 min
Mauds Broccolipaj
Deg
3 dl mjöl
150 g margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
400 g broccoli, så det täcker
100 g ädel grädde (ett paket)
1 burk creme fraiche
3 ägg
1 dl grädde
½ tsk salt
50 g rökt skinka (minst)
Förgrädda på 200 grader i 10 min
Skinka och broccoli (ev kokta) blandas ihop.
Lasanga Mexico
1 paket Vete Tortilla
400 g Små bitar kycklingfilé
1 st Gul lök
1 st Grön paprika
1 msk Vete mjöl
1 påse Tajhita kryddmix
1 dl Vatten
1 dl Grädde
1 burk Garlic salsa
Bryn Kycklingen med lök och paprika. Tillsätt mjöl och kryddmix. Häll i vatten grädde och garlic salsa. Låt sjuda 5-10 minuter.
Varva med ost. Börja och sluta med tortilla.
Sen in i ugnen 200° i ca 20 min.
Servera men Nacho chips, Bröd och Sallad
Haremsgryta
Inspiration från Marocko och Persien möts i en krämig gryta med fräsch smak från citron och lite sting av sambal oelek.

Ingredienser
4 port
4 kycklingfiléer, ca 500 g
2 vitlöksklyftor
smör
1/2 tsk salt
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron
1 burk kikärtor
1/2 dl hackad persilja
Gör så här
Skär kycklingen i bitar. Skala och grovhacka vitlöken. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, tillsätt salt och vitlök. Blanda grädde, buljongtärning, soja, sambal oelek, honung och citronsaft i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt koka under lock ca 10 min. Skölj kikärtorna och låt rinna av. Rör ner citronskal, kikärtor och persilja. Låt koka 2 min till. Servera med couscous och svarta oliver.
Kycklinggratäng
4 port
2 grillade kycklingar
1 burk Campbells champinjonsoppa
3 dl grädde
Chips
Bena ur och skär kycklingen i mindre bitar och lägg i en smord form. Blanda grädde och champinjonsoppan och sedan över kycklingen. Lägg chipsen överst. Gratinera på 175 grader i ca 25 min eller tills den blivit varm och fått bra färg.
Färsfylld lövbiff i dragonsås
4 port

8 st lövbiffar
200 g köttfärs
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 tsk salt
1/2 krm grovmald svartpeppar
1/2 tsk dragon
Sås
2 msk finhackad gul lök
smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl köttbuljong
2 dl vispgrädde
1/2 tsk dragon
soya
2 msk cognac
Blanda färsen med grädde och äggulor.
Smaksätt med salt, peppar och dragon.
Lägg en klick färs på varje biff och vik ihop som ett paket.
Fäst med tandpetare.
Stek biffarna några min. på varje sida och ta sen upp dem.
Fräs löken i smöret i stekpannan och strö över mjölet.
Rör om och späd med buljong och grädde.
Smaksätt med dragon, soya och cognac.
Lägg i köttpaketen och låt eftersteka i såsen några min.
Servera med pressad potatis och kokta grönsaker
Fläskfilé med kryddsmör
4 port
600 g fläskfilé
Salt
Peppar
Kryddsmör:
2 vitlösklyftor
½ kruka persilja, grovklippt
100 g smör, kallt
1 äggula
1 msk tomatpuré
2 msk mango chutney
1 krm cayennepeppar
½ tsk dragon
½ tsk timjan
Putsa och dela filén i ca 4 cm tjocka bitar. Platta ut något, bryn dem, krydda och efterstek ca 10 min Flytta bitarna till en ungsform
Finfördela vitlöksklyftorna och persiljan i matberedaren. Blanda snabbt med övriga ingredienser.
Lägg en stor klick kryddsmör på varje köttbit. Gratinera i övre delen av ugnen på 250 grader i ca 1 min.
Servera genast tillsammans med potatisgratäng och sallad
Fläskfilé med färskostfyllning
Ingredienser
3-4 port
1 fläskfilé, 500-600g
Salt
Peppar
Ca 100 g färskost med vitlökssmak
1 msk finhackad timjan
2 stora tomater
1 msk olja
1 smk soja
Putsa filén fri från hinnor och fett. Skär ett djupt längsgående snitt i filén sp att det bildas en djup ficka.
Salta och peppra köttet, fyll filén med färskost, timjan och hackade tomater
Fäst ihop köttet med tandpetare på 5-6 ställen.
Lägg i en liten långpanna. Vispa ihop olja och soja, pensla köttet med blandningen och stek i 175 grader ca 30 min
Fläskfilé gratäng
4 port
500 g fläskfilé
Salt
Peppar
1 burk champinjoner
1 röd paprika skivad
Sås
1-2 dl vispgrädde
3-5 msk chilisås
5 msk riven ost
Skär filén i skivor. Salta och peppra. Bryn dem hastigt, lägg skivorna i en smord form. Täck med champinjoner, lägg paprikan ovanpå. Strö över riven ost. Blanda grädde med chilisås och häll vid sidan om filéerna.
Gratinera 225-250 grader i 15 min. Servera med ris eller kokt potatis.
Flygande Jakob
4 port
1 stekt eller grillad kyckling
1 pkt 150 g bacon
200 g champinjoner färska eller 1 burk ca 200 g skivade
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
½ dl chilisås eller ketchup
2 bananer
½ dl salta jordnötter
Gör så här
Dela kycklingen, bena ur och skär köttet i mindre bitar. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Strimla och fräs baconet i en stekpanna på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva och bryn svampen lätt.
Vispa samman grädde, crème fraiche och chilisås eller ketchup. Häll gräddblandningen över kycklingen. Fördela skivade bananer, bacon och svamp ovanpå. Gratinera i 225°C, 15-20 min. Strö över jordnötterna när halva gratineringstiden gått.
Servera rätten med kokt ris och en blandad sallad.
Festpaj
Portioner: 6-8
Ingredienser
Pajdeg
4 dl vetemjöl eller fin glutenfri mjölblandning
1 krm salt
100 g smör
1 dl kesella
2 msk vatten
Äggsmet
3 ägg
2 dl mellangrädde
salt
svartpeppar
Fyllning
2 gula lökar
1 stor rödlök
3 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 msk olivolja
pepparmix
1½ dl pastasås Palermo
250 g fetaost
100 g blandade gröna och svarta oliver
50 g soltorkade marinerade tomater
1 tsk oregano
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Hacka samman mjöl, salt och smör. Det går snabbt och lätt i matberedare. Tillsätt kesella och vatten. Blanda tills en deg bildas. Ställ den svalt.
Kavla eller tryck ut degen. Lägg den i en stor pajform, ca 30 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
Skala och skiva gul, röd och vitlök. Skölj, ansa och strimla purjon. Fräs all lök i olivolja tills den mjuknar. Krydda med lite pepparmix.
Bred pastasåsen på pajskalet. Fördela löken ovanpå. Skär fetaosten i bitar och lägg på dem tillsammans med oliver och tomater. Strö över oregano.
Vispa samman äggsmeten. Krydda, häll den över pajen. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter.
Bjud pajen med sallad av olika slag och avsluta med frukt
Bulgur i paprika med kyckling
4 port
2 dl bulgur
Kryddmix för bulgur med smak av persilja och mynta
75 g klyftade champinjoner
½ strimlad purjolök
Smör
Salt
Peppar
140 g bacon tärningar
4 st kycklingfiléer grill eller mexico krydda
4 st jämn stora paprikor
Swet hot chili sås
Tillred bulgur med krydda enl förpackningen. Fräs champinjoner och purjo i smör och krydda. Blanda bulgur med svamp, purjo och bacon.
Dela stora kycklingfiléer och krydda väl med salt, peppar och grillkrydda. Byn dem runt om.
Skär av locket och holka ur paprikorna. Skär till dem i botten så att de står stadigt. Fyll paprikorna medbulgur blandningen och lägg på locket.
Lägg filéerna i en smord form pensla med chilisås och ställ paprikorna bredvid. Stek filéerna färdiga i 200 grader i ca 25 min
Garnera med basilika. Servera med sallad
Biffgryta
4 port
Ingredienser:
500 g grytbitar av nöt eller nötstek
2 gula lökar
2 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde
idealmjöl
Gör så här:
Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber, om du använder nötstek.
Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.
Rör i soja och peppar. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg löken och köttet i buljongen.
Låt koka på medelstark värme i 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då.
Rör i grädden och rör ner idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.
Servera med ris.
Biff enchilada
4 port
Ingredienser

500 g lövbiff
1 purjolök
smör
1/2 tsk salt
2 dl crème fraiche 4 peppar&vitlök
6 stora tortillabröd
1 dl riven ost gratäng
Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Strimla köttet och purjolöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg i purjolöken och krydda med salt. Rör ner crème fraiche och låt allt koka ihop 1-2 min. Bred ut röran på tortillan och rulla ihop. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills osten fått färg. Servera med sallad, paprika och tacosås.
Skagenröra
Ingredienser
Portioner: 1
10 stora färska skalade räkor eller frysta
3 msk majonnäs
½ msk finhackad dill (plus några små dillvippor till garnering)
1 citronklyfta
1 msk löjrom eller stenbitsrom
salt
peppar
Gör så här
Grovhacka räkorna och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och vitpeppar samt några droppar pressad citronjuice.
Vänd ner den hackade dillen. Ställ svalt tills det är dags att äta.
Rökt laxrulle med pepparrotsost
15-20 stycken
Ingredienser
200 g rökt lax
100 g naturell färskost med pepparrotssmak
salt och peppar
1 dl bladspenat
juice från 1/4 citron
Gör så här
1. Lägg 200 g rökt lax i tunna skivor omlott på plastfolie och bre på 100 g naturell färskost med pepparrotssmak. Salta och peppra.
2. Fördela 1 dl bladspenat över, pressa över juice från 1/4 citron och rulla ihop laxen till en fast rulle. Ställ rullen i kylen.
3. Skär den i 1-2 cm breda skivor då den stelnat.
Räkceviche med rostad sesam
4 portioner
Ingredienser:
2 msk sesamfrön
1 tsk olivolja
3/4 gurka
1/2 tsk salt
700 g räkor
2 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
1 msk olivolja
1/2 tsk hackad habanero
1/2 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad dill
2 msk hackad koriander
Så här gör du:
Rosta sesamfröna gyllenbruna i en het panna med lite olivolja. Salta och häll upp i en skål. Skala, kärna ur och tärna gurkan. Lägg på en tallrik och strö över saltet.
Skala räkorna och blanda med citronskal, saft, olivolja, habanero, vitlök, dill och koriander. Vänd ner gurkan, smaka av med svartpeppar. Servera i små glas eller skålar. Toppa med sesamfrön
Pepparrotsfyllda laxrullar
Portioner: 25
Ingredienser
25 kalla kokta potatisar ca 2½ kg
5 dl lättcrème fraiche
½ dl förskriven pepparrot
2 dl hackad dill och persilja
1 msk salt
½ tsk peppar
25 skivor rökt lax eller gravad, 1½ - 11/3 kg
Garnering
3 grönsalladshuvud
3 citroner
Gör så här
Skala och tärna potatisen smått. Blanda lätt crème fraiche, pepparrot, persilja och dill. Smaka av med salt och peppar. Vänd i potatisen. Fördela potatissalladen på laxskivorna. Rulla ihop till rullar.
Skölj och lägg ut sallatsbladen på ett stort fat. Lägg rullarna på sallatsbädden. Garnera med citronskivor eller klyftor.
Äggost
Äggost
3 l standard mjölk
3 dl vispgrädde
10 st ägg
6 dl gräddfil
4 msk socker
Låt mjölk och grädde skuda upp till 85 grader. Häll i ägg och gräddfil som du blandat ihop. Ta upp med hålslev när det har skurit sig. Låt rinna av.
Glassbomb på blåbärsglass och hallonsorbet
Portioner: 4
Ingredienser
7 1/2 dl blåbärsglass
5 dl hallonsorbet
250 g djupfrysta hallon
1 msk florsocker
1 tsk pressad limesaft
GARNERING:
färska hallon
jordgubbe
blåbär
mynta
1/2 dl crème fraiche
Gör så här
1. Klä fyra runda portionsformar med plastfolie.
2. Rör blåbärsglassen och hallonsorbeten mjuk.
3. Packa blåbärsglassen runt om kanterna och botten i den plastklädda formen. Fyll på med hallonsorbet i mitten. Täck med plastfolie. Ställ formarna i frysen. Går bra att göra flera dagar innan.
4. Tina hallonen, mixa och passera dem till en sås. Blanda såsen med florsocker och limesaft. Går bra att göra flera dagar innan.
5. Garnera tallrikarna med bär och mynta. Lägg hallonsås på tallrikarna. Droppa på små klickar av crème fraiche på hallonsåsen och dra ut dem med en tandpetare.
6. Ta fram glassbomberna ca 30 minuter innan de ska ätas, ställ dem i kylskåp. Stjälp upp glassbomben på hallonsåsen.
7. Servera glassbomben
Mjuka småfranska
24 st
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
1,3 l vetemjöl
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut med degspadet tills jästen smält. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Låt jäsa va 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord tills den blir smidig och lagom fast. Dela i 2 delar och rulla ut 2 släta längder. Dela varje längd i 12 delar. Forma dem till runda bullar. Låt jäsa i 30 min.
Grädda i mitten av ugnen på 225-250 grader i 10-12 min. Låt svalna under bakduk.
Grahamsbullar med fil
40 st
Ingredienser

100 g jäst
50 g smör
1 liter filmjölk
2 tsk salt
ca 1,5 l grahamsmjöl
ca 0,5 l vetemjöl
Gör så här
Smula sönder jästen direkt i degbunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader. Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet. Arbeta ihop allt till en deg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.
Arbeta ihop degen i degbunken. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 delar. Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar. Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar. Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min. Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
Kuvertbröd
30 st
25 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
1,3 l vetemjöl
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut med degspadet tills jästen smält. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Arbeta ut degen på bakbordet. Dela degen i ca 30 bitar och baka till runda bullar. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i övre delen av ugnen på 250 grader i 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Filégryta
4 port.
600g Fläskfilé
2 msk Margarin
1 pkt Bacon
1 Lök
1 Paprika
2½ dl Mellan grädde
2 dl Vatten
1 tärning kalvbuljong
2-3 msk Maizenaredning brun
1 dl Vindruvor
Salt
Peppar
Skär köttet i skivor, bryn å lägg i en gryta.
Strimla bacon, paprika å hackad lök. Fräs bacon skivorna tills de börjar få färg. Lägg i paprika och lök å fräs en stund. Lägg över i grytan.
Späd med grädde vatten å buljong. Koka i 5 min. Red av å smaka av. Blanda ner urkärnade vindruvor.
Balsamicofilé med tryffelkantareller
Portioner: 4
Ingredienser
ca 600 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
smör eller olja att steka i
salt, flingsalt, svartpeppar
Tryffelkantareller
200 g rimmat sidfläsk
1 syrligt äpple
200 g rensade kantareller
2-3 tsk tryffelolja
1 påse ruccola (ca 70 g)
1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta, peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugn 20-25 minuter tills innertemperaturen når ca 67°C.
3. Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med äpple, tryffelolja och rucola.
4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med potatis gratäng
Bullar
Vetebröd
48 bullar, 4 längder, 2 kransar
150-200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
1,4-1,5 l mjöl
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut med degspadet tills jästen smält. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanten. Låt jäsa 30-40 min. Knåda degen på mjölat bakbord tills den känns smidig och lagom fast. Baka ut degen till önskad form och lägg på smorda plåtar. Låt jäsa under bakduk 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda bullar i mitten av ugnen på 225-250 grader i 5-10 min. Grädda längder och kransar i nedre delen av ugnen på 200-225 grader i 15-20 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Tessans snabba limpa.
2st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk sirap
7 dl grovt hokus pokus
7 dl rågsikt och eller vetemjöl
200 grader i nedersta falsen i kall ugn, ca 30 min
Dinkellimpa
2 limpor
Lång jästid gör det här brödet saftigt och gott. Dessutom håller det längre. Brödet är en riktig fiberbomb som mättar mycket bra.
7 dl ljust dinkelsikt
25 g jäst
1 tsk socker
6½ dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
½ dl olja
2 dl kokta dinkelkorn
1 dl solrosfrön
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en liten grop i mitten och smula ner jästen. Tillsätt socker och 1 dl vatten. Låt jäsa under bakduk i 40 min.
Rör ner salt, olivolja, dinkelkorn, solrosfrön och resten av vattnet. Knåda degen väl låt jäsa 40 min. Häll degen i två smorda 1,5 l brödformar. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Grädda bröden längst ner i ugnen på 250 grader i 10 min. Sänk värmen till 200 grader grädda i ytterligare 20 minuter
Kotllett i ugn
4 port.
Ingredienser
salt
peppar
3 dl grädde
3 msk gräddfil eller creme fraiche
2 msk soja
gratängost
Beskrivning
Sätt ugnen på 200 gr.Salta och peppra kotetterna, lägg dem i en ugnsfast-form.
Blanda grädden, gräddfilen och sojan, häll det sedan över kotletterna. Strö över ost. Grädda i ugnen i 50 min.
Servera med kokt potatis och en fräsch sallad.