Spröda Nötskorpor
200 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
1 tsk nystött kardemumma
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
2 dl grovhackade nötkärnor
1 dl kaffe grädde
1 dl mjölk
- Sätt ugnen på 225 grader. Rör matfettet och socker vitt och poröst. Tillsätt ägget och rör varsamt smeten slät.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt i smeten. Häll sist ner kaffegrädden och mjölken och arbeta snabbt till en slät deg.
- Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora bitar. Forma dessa till längder och skär i mindre bitar.
- Rulla degbitarna till runda bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i matten av ugnen i 6-7 minuter.
- Låt skorporna svalna något och klyv dem därefter med gaffel. Lägg tillbaka på bakplåten med snittytan upp och rosta dem i mitten av ugnen tills de fått svagt gyllenbrun färg, tar ca 3-4 minuter.
- Eftertorka skorporna i 100 grader ugnsvärme med luckan lite på glänt tills de känns helt torra, ca 30 minuter.
Caritas Kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
100 g smör
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ner resterande och vipa till en slät smet
Häll i en smord och bröad form med löstagbar
botten
Gräddas 160 grader 20-30 min
Räksoppa med chili
Räksoppa med chili
4 port ca 30 min
500 g oskalade räkor
1 stor gul lök
1 morot
1 röd chilifrukt
½ dl finhackad dill
3 msk smör eller margarin
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2-3 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
salt, peppar
1 vitlök
ev annan fisk som man har hemma
Skala räkorna och ta undan skalen.
Skala och finhacka lök, morot och chilifrukt. Finhacka dillen
Smält smöret och fräs lök, vitlök, morot, chili och dill. Tillsätt puré och räkskal. Strö över mjöl och späd med vin, vatten och fond. låt koka 8-10 min.
Vänd ner grädde och låt koka någon min till.
Vänd ner räkorna och värm soppan somnu inte får koka. Smaka av med dryddor.