Spröda Nötskorpor

ca 100 st

200 g           smör eller margarin
1 dl                socker
1                    ägg
1 tsk              nystött kardemumma
3 tsk              bakpulver
6 dl                vetemjöl
2 dl                grovhackade nötkärnor
1 dl                kaffe grädde
1 dl                mjölk

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Rör matfettet och socker vitt och poröst. Tillsätt ägget och rör varsamt smeten slät.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt i smeten. Häll sist ner kaffegrädden och mjölken och arbeta snabbt till en slät deg.
  3. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora bitar. Forma dessa till längder och skär i mindre bitar.
  4. Rulla degbitarna till runda bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i matten av ugnen i 6-7 minuter.
  5. Låt skorporna svalna något och klyv dem därefter med gaffel. Lägg tillbaka på bakplåten med snittytan upp och rosta dem i mitten av ugnen tills de fått svagt gyllenbrun färg, tar ca 3-4 minuter.
  6. Eftertorka skorporna i 100 grader ugnsvärme med luckan lite på glänt tills de känns helt torra, ca 30 minuter.

Caritas Kladdkaka

2             ägg

3 dl         socker

1½ tsk    vaniljsocker

1 krm      salt

4 msk     kakao

1½ dl      vetemjöl

100 g      smör

 

 

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ner resterande och vipa till en slät smet

 

Häll i en smord och bröad form med löstagbar

botten

 

Gräddas 160 grader 20-30 min


Räksoppa med chili

Räksoppa med chili

4 port     ca 30 min

 

 

500 g        oskalade räkor

1                stor gul lök

1                morot

1                röd chilifrukt

½ dl          finhackad dill

3 msk        smör eller margarin

3 msk        tomatpuré

2 msk        vetemjöl

2 dl            vitt vin

5 dl            vatten

2-3 msk    hummerfond

3 dl            vispgrädde

                  salt, peppar

1                vitlök

                  ev annan fisk som man har hemma

 

 

Skala räkorna och ta undan skalen.

 

Skala och finhacka lök, morot och chilifrukt. Finhacka dillen

 

Smält smöret och fräs lök, vitlök, morot, chili och dill. Tillsätt puré och räkskal. Strö över mjöl och späd med vin, vatten och fond. låt koka 8-10 min.

 

Vänd ner grädde och låt koka någon min till.

 

Vänd ner räkorna och värm soppan somnu inte får koka. Smaka av med dryddor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0